Choose Your Language

Saturday, September 17, 2016

REASONING QUIZ-78 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-78 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5) Read the following information and answer the questions that follow:

A family consists of six members – Vasu, Gaurav, Rihaan, Aryan, Tanisha and Urvashi. There are only three females in the family – Vasu, Tanisha and Urvashi. The family consists of three couples, four pairs of brother and sister, one pair of brothers and one pair of sisters. Urvashi is not the sister of Vasu or Gaurav, Aryan is not married to either Urvashi or Tanisha. Urvashi’s husband is neither Gaurav nor Aryan. Rihaan is the brother of both Gaurav and Vasu.

1. Who is Aryan’s wife?
(a) Either Vasu or Tanisha
(b) Tanisha
(c) Vasu
(d) Urvashi
(e) None of the above

2. Which of the following is not a pair of brother and sister?
(a) Vasu and Gaurav
(b) Vasu and Rihaan
(c) Tanisha and Rihaan
(d) Gaurav and Rihaan
(e) None of the above

3. Which of the following is a pair of husband and wife?
(a) Rihaan and Urvashi
(b) Aryan and Tanisha
(c) Rihaan and Tanisha
(d) Gaurav and Vasu
(e) None of the above

4. Which of the following statements is false?
(a) Rihaan is Urvashi’s husband.
(b) Vasu is Urvashi’s sister-in-law.
(c) Rihaan has the same relation with Tanisha as Aryan has with Urvashi.
(d) Vasu is not Aryan’s sister.
(e) None of the above

5. Which of the following statements is true?

(a) Vasu and Tanisha are sisters
(b) Rihaan and Aryan are brothers
(c) Gaurav and aryan are brothers
(d) Urvashi is sister-in-law of Gaurav
(e) Tanisha and Vasu are sisters


Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.

There are seven students — P, Q, R, S, T, V and W — in a class. Each of them has a different favourite sports, viz Football, Cricket, Badminton, Volleyball, Kabbadi, Kho kho and Shotput. Each of the students secured different marks in his sports test. R has secured second highest marks and neither Football nor Volleyball is his favourite sports. T secured the least marks and neither Kho kho nor Cricket is his favourite sports. The favourite sports of S is Badminton and he secured more marks than marks of Q and W but less than the marks of P. The favourite sports of Q is Kabbadi and his marks is more than the marks of T but less than the marks of W.The favourite sports of P is Shotput and he has not secured the highest marks. The student whose favourite sports is Volleyball, got the highest marks. The favourite sports of R is not Cricket.

6. Which is the favourite sports of T?
a) Cricket
b) Football
c) Kabbadi
d) Data inadequate
e) None of these

7. What is the favourite sports of W?
a) Cricket
b) Kho kho
c) Either Cricket or Kho kho
d) Data inadequate
e) Badminton

8. Who got the second lowest marks?
a) W
b) S
c) R
d) None of these
e) Data inadequate

9. Volleyball is the favourite sports of?
a) R
b) P
c) W
d) V
e) None of these

10. When all the seven students are arranged according to their marks in their favourite sportss in descending order, what is the position of P from the top?
a) Second
b) Fourth
c) Third
d) Data inadequate
e) None of these

ANSWER KEY

1.C, 2.C, 3.A, 4.C, 5.D, 6.B, 7.A, 8.D, 9.D, 10.C,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-78 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts