Choose Your Language

Saturday, October 1, 2016

REASONING QUIZ-81 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-81 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following networking carefully to answer these questions.

A group of people has six family members and a lawyer. These are Zeenia, Yuhan, Akira, Jashn, Mandy, Jass and Manu and having different professions. Each one of them is a Teacher, House wife, Lawyer, Industrialist, Interior designer, Pharmacist and Actor but not necessarily in this order. There are three males and three females in the family out of which there are two married couples. Yuhan is an industrialist and is the father of Mandy. Jass is a pharmacist and grandfather of Mandy who is a male. Akira is a housewife and is daughter-in-law of Jashn. Zeenia is neither an actor nor a teacher. Manu is an lawyer. Akira is not the mother of Mandy and Yuhan is married but not to Jashn. No lady is a teacher.

1. Which of the following groups represents the three ladies in the group?
(a) Akira, Mandy, Zeenia
(b) Mandy, Zeenia, Akira
(c) Zeenia, Akira, Jashn
(d) Jashn, Mandy, Zeenia
(e) None of these

2. Who is married to Jass?
(a) Akira
(b) Jashn
(c) Zeenia
(d) Can’t be determined
(e) None of these

3. Who among the following family members is an interior designer?
(a) Zeenia
(b) Jashn
(c) Mandy
(d) Can’t be determined
(e) None of these

4. Which of the following is the profession of Mandy?
(a) Interior designer
(b) Actor
(c) Interior designer or actor
(d) Teacher
(e) None of these

5. How is Jass related to Jashn?
(a) Father
(b) Mother
(c) Mother-in-law
(d) Son-in-law
(e) None of these


Directions (Q.6-10). Study the following networking carefully and answer the given question.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The one who sit at the four corners face the centre of the table while those who sit in the middle of the sides face outside. Each one of them likes a different subject viz. DBMS, Java, Operating system, Networking, Fluid mechanics, Microprocessor, Law and Mass communication. (None of the networking given is necessary in the same order).
C sits third to left of the one who likes Mass communication. The one who likes Mass communication faces outside. Only two people sit between C and H. The one who likes DBMS sits to immediate right of H. The one who likes Fluid mechanics sits second to the right of G. G is neither an immediate neighbour of H nor C. G does not like Mass communication, only one person sits between A and the one who likes Fluid mechanics. D sits to immediate left of the one who likes Microprocessor. G does not like Microprocessor. E likes Law. E is not an immediate neighbour of A. The one who likes Java is an immediate neighbour of E. The one who likes Networking is an immediate neighbour of F.


6. Who among the following sits diagonally opposite the one who likes DBMS?
(a) The one who likes Java
(b) D
(c) A
(d) The one who likes Operating system
(e) The one who likes Networking

7. Who amongst the following represents the immediate neighbour of the one who likes Fluid mechanics?
(a) B, F
(b) C, E
(c) B, E
(d) D, F
(e) F, H

8. Who amongst the following sits exactly between H and B?
(a) C
(b) The one who likes Java
(c) The one who likes Operating system
(d) G
(e) A

9. Which of the following is true regarding B?
(a) B is one of the immediate neighbours of D
(b) The one who likes Mass communication is an immediate neighbour of B
(c) B sits second to left of H
(d) B likes Law
(e) B is an immediate neighbour of the one who likes DBMS

10. What is the position of the one who likes Microprocessor with respected to G?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Fourth to the left
(d) Second to the right
(e) Third to the left

ANSWER KEY
1.C, 2.A, 3.A, 4.D, 5.E, 6.E, 7.C, 8.A, 9.E, 10.B,



Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-81 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts