Choose Your Language

Thursday, December 22, 2016

Daily Current Affairs Quiz 20 Dec. 2016

CURRENT AFFAIRS Quiz - 20 Dec

1. What is India’s rank in the Global Wind Power Installed Capacity index?
a) First
b) Second
c) Fourth
d) Fifth
ANS : C

2. A rainbow-headed snake was recently discovered by the scientists in which of the following regions?
a) Brazil's Atlantic Forest
b) Greater Mekong
c) Madagascar
d) Western Ghats
ANS : B

3. The United Nations Security Council voted to deploy UN observers to monitor evacuations in which of the following Syrian cities?
a) Palmyra
b) Aleppo
c) Damascus
d) Homs
ANS : B

4. Identify the Tamil poet whose statue was recently inaugurated on the bank of River Ganga in Haridwar.
a) Thiruvalluvar
b) Nakkirar
c) Mamulanar
d) Agastya
ANS : A

5. Justice Jagdish Singh Khehar was recently appointed as the Chief Justice of India by the President Pranab Mukherjee. Justice Kehar is the
a) 43rd Chief Justice of India
b) 45th Chief Justice of India
c) 44th Chief Justice of India
d) 42nd Chief Justice of India
ANS : C

6. Senate of which country has passed a resolution seeking withdrawal of its biggest currency notes?
a) Yemen
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Afghanistan
ANS : B

7. A huge dead zone has been discovered recently in one of the major water bodies. Which among the following is the water body?
a) South China Sea
b) Bay of Bengal
c) Arabian Sea
d) Indian Ocean
ANS : B


8. Which High Court recently banned the unauthorised functioning of ‘Sharia Courts’ in the state?
a) Kerala High Court
b) Madras High Court
c) Allahabad High Court
d) Delhi High Court
ANS : B

9. For the first-time in history, the ‘black cat’ commandos may participate during the Republic day parade. The name ‘Black cat’ is used to refer to which Indian special force unit?
a) Special Frontier Force
b) Garud Commando Force
c) Para Special Forces
d) National Security Guard
ANS : D

10. Which state attained 100 percent Aadhaar saturation in India recently?
a) Madhya Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Uttar Pradesh  
ANS : B

11. Which state launched a subsidised meal scheme ‘Annapurna Rasoi' recently?
a) Haryana
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Maharashtra
ANS : C

12. Which state inaugurated two new districts Pherzawl and Noney recently?
a) Manipur
b) Assam
c) Sikkim
d) Nagaland
ANS : A

13. Name the famous environmentalist who passed away recently and authored the book 'Aaj Bhi Khare Hain Talab'?
a) Rahul Trivedi
b) Rajas Sikka
c) Anupam Mishra
d) Anand Dwivedi
ANS : C

14. Which country unveiled a Charter on Citizen’s Rights to guarantee a number of rights such as right to a fair trial, freedom of speech and freedom f movement?
a) Iraq
b) Afghanistan
c) Pakistan
d) Iran
ANS : D

15. The Central Board of Trustees of the Employees Provident Fund Organisation (EPFO) reduced the interest rate payable on their PF savings for 2016-17 to
a) 8.65 percent
b) 7.65 percent
c) 5.65 percent
d) 6.65 percent

ANS : A

Share this

0 Comment to "Daily Current Affairs Quiz 20 Dec. 2016"

Post a Comment

Popular Posts