Choose Your Language

Thursday, December 22, 2016

Daily Current Affairs Quiz 21 Dec. 2016

Daily Current Affairs Quiz 21 DEC. 2016
1.  As per a Union Cabinet decision, the Indian Enterprise Development Services will be created in the Ministry of
a)    Human Resources Development
b)    Commerce and Industry
c)    Micro, Small and Medium Enterprises
d)    Heavy Industries
ANS -C

2. Which Queen’s last letter to India has been put up on display at an Indian Museum?
a)    Elizabeth II
b)    Victoria
c)    Diana
d)    Margrethe II
ANS -B

3. Which reigning monarch has decided to step down as the patron of some of the charity organisations by the end of 2016?
a)    Emperor Akihito
b)    Queen Elizabeth II
c)    King Philippe
d)    Queen Margrethe II
ANS -B

4. Which telecom company has paired up with SBI to launch a mobile app in Assam to facilitate cashless transactions?
a)    BSNL
b)    Vodafone India
c)   Reliance Jio
d)   Airtel
ANS -A

5. India’s first cashless bazaar recently came up in which of the following states?
a)   Haryana
b)    Punjab
c)   Assam
d)    Chhattisgarh
ANS -D


6. Which of the following was recently named by Merriam-Webster as Word of the Year 2016?
a)    Panache
b)    Surreal
c)   Xenophobia
d)    Post Truth
ANS -B

7. The International Boxing Association recently granted full membership to the Boxing Federation of India. Who is the President of Boxing Federation of India?
a)    Lokesh Thakur
b)    Ajay Singh
c)    Vijay Singh
d)    None of the above
ANS -B

8. The Global Wind Power Installed Capacity Index was recently topped by which of the following countries?
a)    Germany
b)    India
c)   China
d)   Russia
ANS -C

9. Who was recently appointed as the CEO of Noida Authority?
a)    P K Agarwal
b)    Rama Raman
c)    Deepak Agarwal
d)    None of the above
ANS -C

10. Name the state whose Chief Minister announced that a separate Ministry will be created for Other Backward Classes (OBCs).
a)    Maharashtra
b)    Tamil Nadu
c)    Bihar
d)    Uttarakhand
ANS -A

11. For the first time in nearly 150 years, India's economy surpassed the economy of this country.
a)    Germany
b)    The United Kingdom
c)    South Korea
d)    Japan
ANS -B

12. Legendary Hollywood actress Zsa Zsa Gabor passed away recently at the age of 99. Which among the following was her debut film?
a)    We're Not Married
b)    Moulin Rouge
c)    Lovely to Look At
d)    Lili
ANS -C

13. It is with this country India signed 6 agreements to boost bilateral cooperation.
a)    Turkey
b)    Kyrgyzstan
c)    Japan
d)    South Korea
ANS -B

14. Union Government announced Rs 207 crore for development of Majuli Island. The island is located in
a)    Odisha
b)    Kerala
c)    Andhra Pradesh
d)    Assam
ANS -D

15. Union Government notified Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2016 to replace the
a)    Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2011
b)    Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010
c)    Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2009
d)    Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2008
 ANS -B


Share this

0 Comment to "Daily Current Affairs Quiz 21 Dec. 2016"

Post a Comment

Popular Posts