Choose Your Language

Thursday, March 30, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 29TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 29TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. WORLD ENVIRONMENTAL EDUCATION CONGRESS 2017 TO BE HELD IN CANADA
i. The 9th edition of the World Environmental Education Congress is scheduled to be held in Vancouver, Canada from September 9-15.
ii. The 2017 theme will be Culture Environment: Weaving New Connections.
iii. The event is being hosted by the “Institute for Environmental Learning” based in British Columbia in cooperation with WEEC Permanent Secretariat.
iv. The World Environmental Education Congress is an international congress that provides a platform for anyone working for education for environment and sustainable future or who has an interest in the field.
v. The congress aims to build a relevant network among environmental NGO’s, civil society associations, universities, local authorities as well as institutions from any level.

2.  ODISHA BECOMES 1ST STATE TO BRING BANKING TO REMOTE RURAL AREAS THROUGH SHG
i. Odisha became the 1st Indian state to extend banking facilities to masses in unbanked areas through Self- Help Groups.
ii. To implement this initiative, Odisha State Government has signed an agreement with State Bank of India – the largest public sector bank of India.
iii. Odisha Govt.’s Odisha Livelihoods Mission is the main party (corporate agent) in this agreement with SBI. Around 3 lakh SHGs, currently operating under OLM will take up the role of Banking Correspondents.

Wednesday, March 29, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 MARCH

1. WHO IS THE WINNER OF THE 2017 FORMULA 1 AUSTRALIAN GRAND PRIX?
a) Lewis Hamilton
b) Max Verstappen
c) Valtteri Bottas
d) Sebastian Vettel

ANS - D
2. HOW MANY MEDALS HAVE BEEN WON BY INDIAN TEAM AT THE 2017 SPECIAL OLYMPICS WORLD WINTER GAMES?
a) 73
b) 70
c) 65
d) 81

ANS - A
3. THE INDIAN RENEWABLE ENERGY DEVELOPMENT AGENCY HAS APPROVED LOAN WORTH RS _____ CR FOR CLEAN ENERGY PROJECT IN INDIA FOR THE FINANCIAL YEAR 2017-18.
a) Rs. 20000 cr
b) Rs. 13000 cr
c) Rs. 17000 cr
d) Rs. 15000 cr

ANS - B
4. THE 2017 INTERNATIONAL DIAMOND CONFERENCE WAS HELD IN WHICH INDIAN CITY?
a) Indore
b) Pune
c) Mumbai
d) New Delhi

ANS - C
5. WHAT WAS THE THEME OF THE 2017 INTERNATIONAL DIAMOND CONFERENCE?
a) Mines to Market 2017
b) Innovation in Diamond Industry
c) Transparency, Responsibility, Sustainability
d) Higher Heights in Heels

ANS - A
6. THE 2017 EARTH HOUR WAS OBSERVED ON ____?
a) March 26
b) March 27
c) March 24
d) March 25

ANS - D
7.  THE WORLD THEATRE DAY IS OBSERVED ON WHICH DATE?
a) March 27
b) March 28
c) March 26
d) March 25

ANS - A
8.  WHICH FOOTBALL TEAM HAS WON THE 71ST EDITION OF THE SANTOSH TROPHY FOOTBALL TOURNAMENT-2017?
a) Goa
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) West Bengal

ANS - D
9.  THE NATIONAL GREEN TRIBUNAL CONDUCTED THE WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT IN WHICH CITY?
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Goa

ANS - B
10.  NTPC INSTALLS 55 MW BHADLA SOLAR POWER PROJECT IN WHICH STATE?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Maharashtra

ANS - C


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 MARCH

1. WHAT WAS THE THEME OF THE 18TH EDITION OF ASIA’S LARGEST CONVENTION ON THE BUSINESS OF MEDIA AND ENTERTAINMENT “FICCI FRAMES-2017”?
a) Digital: Divide or Dividend
b) Change or Perish
c) Media and Entertainment: Transforming Lives
d) Making India the Global Entertainment Superpower

ANS - A
2. WHAT IS THE RANK OF SBI CHAIRMAN ARUNDHATI BHATTACHARYA IN THE 2017 WORLD’S 50 GREATEST LEADERS REPORT BY FORTUNE MAGAZINE?
a) 30
b) 22
c) 26
d) 28

ANS - C
3. THE 23RD CONFERENCE OF AUDITORS GENERAL OF COMMONWEALTH COUNTRIES AND BRITISH OVERSEAS TERRITORIES WAS HELD IN WHICH COUNTRY?
a) Germany
b) India
c) China
d) United States

ANS - B
4. WHEN IS THE WORLD TUBERCULOSIS DAY OBSERVED?
a) March 22
b) March 25
c) March 23
d) March 24

ANS - D
5. NAME THE BOOK LAUNCHED BY RADHA MOHAN SINGH TO COMMEMORATE THE GOLDEN JUBILEE YEAR OF NATIONAL DAIRY DEVELOPMENT BOARD’S?
a) 50 Years – The Great Indian Milk Revolution
b) Celebrating 50 Years of Revolutionary Success in Dairy Industry
c) 50 Years of Success of NDDB
d) Glorious 50 Years in Milk Industry

ANS - A
6.  WHICH STATE GOVERNMENT HAS LAUNCHED AN INITIATIVE TO PROVIDE FREE WI-FI FACILITY IN ALL COLLEGES AND UNIVERSITIES OF THE STATE FOR YOUTH WELFARE TO BECOME DIGITALLY SMART?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Maharashtra
d) Bihar

ANS - D
7.  AS PER A GOVERNMENT REPORT, POST DEMONETIZATION, WHICH STATE HAS WITNESSED THE HIGHEST NUMBER OF AADHAAR LINKING WITH JAN DHAN ACCOUNTS?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Tripura

ANS - C
8.  WHICH BANK HAS LAUNCHED THE MONEYPLANTTM RUPAY INTERNATIONAL PLATINUM DEBIT CARD FOR ITS PREMIUM AND HIGH NET WORTH CUSTOMERS AS A PART OF DIGITAL BANKING INITIATIVE?
a) Bank of Maharashtra
b) Karnataka Bank
c) ICICI Bank
d) United bank of India

ANS - B
9.  WHAT WAS THE THEME OF THE TWO DAY HOUSTON INDIA CONFERENCE ORGANIZED BY ASIA SOCIETY TEXAS CENTER IN HOUSTON?
a) Make in India-Inclusive Growth
b) Make in India-Global Initiative
c) Make in India-Rotoscope Growth Opportunities
d) Make in India- The Inside Story

ANS - D
10.  NAME THE FIRST WOMAN COMBAT OFFICER OF BSF WHO WAS INDUCTED FOR THE FIRST TIME IN ITS 51-YEAR HISTORY?
a) Tanushree Pareek
b) Priya Ajith Kumar
c) Mitali Madhumita
d) Padmavati Bandopadhyay

ANS - A


DAILY CURRENT AFFAIRS: 28TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 28TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. NGT ORGANISES WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT IN NEW DELHI
i. The National Green Tribunal conducted the WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT at the country’s capital, New Delhi.
ii. The 2 day conference concluded with a high note in urging the importance for the sustainable development balancing which is the need to protect the environment.
iii. The conference was inaugurated by the President of India, Shri PRANAB MUKHERJEE.

2. AADHAAR CARD CANNOT BE MADE MANDATORY FOR CENTRAL WELFARE SCHEME: SUPREME COURT
i. With the growing dependence on Aadhaar card for all kinds of monetary and social benefits, the Supreme Court of India ruled out that Aadhaar card cannot be made mandatory for central welfare schemes.
ii. However, the apex court also accepted that it can’t stop the government from linking the Aadhaar card for opening bank accounts or filing tax returns.
iii. As per the critics of Aadhaar, government is violating a Supreme Court order of October 2015 which specified that the Universal Identification Document cannot be made mandatory for government schemes. It alleged that UIDAI is getting biometric details through private agencies, which violated citizens’ fundamental rights.
iv. According to the government, use of Aadhaar simplifies delivery and helps make the system more transparent and efficient.

Tuesday, March 28, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. 94 OUT OF 500 CITIES RATED BY AMRUT
i. As insisted by Mr. M.Venkaiah Naidu, Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation, 500 cities and towns that account for the 65% of India’s urban population are to be credit rated by Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation. Out of these 500 cities, 94 cities got its rating from AMRUT.
ii. Based on the report released by the Minister, 55 out of 94 cities have got Investment grade ratings which account 59% of the rated cities spread across 14 states. These 500 cities are included in Smart city mission.

2. 2017 NATIONAL THEATRE FESTIVAL CONCLUDED IN KERALA
i .The National Theatre Festival 2017 was held in Tagore Theatre in Thiruvananthapuram, Kerala.
ii. The festival was inaugurated by state CM Pinarayi Vijayan at Central School Grounds, Attakkulangara.
iii. The 2017 edition of the festival was dedicated to one of the prominent personality of Indian theatre, the late Kavalam Narayana Panikkar.

3.  2017 INTERNATIONAL DIAMOND CONFERENCE HOSTED BY GJEPC IN MUMBAI
i. The 2017 International Diamond Conference was held at Hotel Hyatt, Mumbai.
ii. The 2 day conclave was organized by Gem and Jewellery Export Promotion Council of India.
iii. Its aim is to Bringing together the leading Miners, Diamantaires, Retailers, Bankers and Analysts from across the globe on a platform to discuss the supply and demand issues faced by the Global Diamond Industry.
iv. Theme of the conference was Mines to Market 2017.
v. Smt Nirmala Sitharaman, Hon’ble Minister of State for Commerce and Industry (I/C) and Shri. Piyush Goyal, Hon’ble Minister of State (I/C) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines, were the chief guests at the event.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. BIHAR’S TECHNICAL MOVE: FREE WI-FI FOR STUDENTS
i. As Indian government is trying to digitize the whole of India through DIGITAL INDIA campaign, Bihar state made a good move to help this by providing free-Wi-Fi for students.
ii. It is launched by CM Nitish Kumar on the occasion of Bihar Divas celebrations. This move is to provide free- zones in colleges and universities which will be helpful for the student studies.

2. OSMANIA UNIVERSITY TO HOST 105TH INDIAN SCIENCE CONGRESS
i. The 105th session of Indian Science Congress will be hosted by Osmania University, Hyderabad during January 3-7, 2018.
ii. The theme of the session of Indian Science Congress is 'Science and Technology - Reaching the Unreached’. This will be the 6th time that the university will be hosing the conferrer.

3. SEEDING OF JAN DHAN ACCOUNTS – LEAD BY ANDHRA PRADESH
i. On the event of demonetization, more number of Jan Dhan accounts came into existence and it is seeded through Aadhaar card numbers.
ii. Andhra Pradesh tops the list with most number of aadhaar cards linked with Jan dhan accounts.
iii. 87.73% of its accounts are seeded by aadhaar numbers and this was followed by Tripura at 87.08% and Telangana 83.56%.
iv. By this move, 01 Cr Jan dhan accounts are created and Aadhaar-seeded accounts has risen to 63.61%. By this linking, transparency in the banking account will be achieved and it will be easy to track all IT returns.

Saturday, March 25, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. 18TH EDITION OF ASIA’S LARGEST CONVENTION ON THE BUSINESS OF MEDIA AND ENTERTAINMENT “FICCI FRAMES-2017”
i. The 3 day 18th edition of FICCI Frames was inaugurated by Bollywood actor Jacqueline Fernandez in the presence of Union Information and Broadcasting Secretary Ajay Mittal in Mumbai.
ii. This year theme was ‘Digital: Divide or dividend’.
iii. The annual Conference of Media and Entertainment Industry is one of the largest conference in Asia.

2. 23RD CONFERENCE OF AUDITORS GENERAL OF COMMONWEALTH COUNTRIES AND BRITISH OVERSEAS TERRITORIES HELD IN NEW DELHI
i. For the 1st time India host the 3 day Conference of Auditors General of Commonwealth Countries and British Overseas Territories from March 21-23, 2017 in New Delhi.
ii. Theme of the conference was “Fostering Partnerships for Capacity Development in Public Audit”.
iii. An Auditors General of Tanzania and Canada held discussion with 2 sub-themes -Leveraging Technology in Public Audit, and Environment Audit: A Commonwealth Perspective.
iv. Finance Minister Arun Jaitley participated in the conference. 22nd Conference of Auditors General of Commonwealth Countries and British Overseas Territories was held in Malta in 2014.

Friday, March 24, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1.  CABINET APPROVALS ON MARCH 22, 2017
i. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the PM Shri Narendra Modi has given its approval for development of 403 kms of National Highways in Meghalaya and Mizoram and also approved the Deepening and Widening of Mumbai Harbour Channel and JN Port Channel (Phase-II) project with fresh estimates.
ii. Government has decided to amend the Constitution for setting up the National Commission for socially and Educationally Backward Classes as a constitutional body for socially and economically backward classes.
iii. The Union Cabinet approved the following proposals with regards to NABARD Act, 1981 during the cabinet meeting.
iv. The cabinet approved the Memorandum of Understanding signed between the Indian Computer Emergency Response Team under the Ministry of Electronics and Information Technology and the US Homeland Security Department on cooperation in the field of Cyber Security.
v. The government gave its approval to amend the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009.
vi. Central also approved the following proposals with regard to the Fund of Funds of Start-ups which was established in June 2016 with a corpus of Rs. 10000 cr.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 MARCH

1. WHAT IS THE THEME OF THE 2017 WORLD WATER DAY?
a) Why Waste Water?
b) Water and Sustainable Development
c) Better Water, Better Jobs
d) Water and Jobs

ANS - A
2. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHIEF FINANCIAL OFFICER OF THE INTERNATIONAL CRICKET COUNCIL?
a) Gurdeep Singh
b) Ankur Khanna
c) Jayesh Pundit
d) Subhash Rathore

ANS - B
3. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE INTERIM DIRECTOR GENERAL OF THE INTERNATIONAL SOLAR ALLIANCE ON A FULL TIME BASIS?
a) Nripendra Puri
b) Girish Chowdhary
c) Ramesh Verma
d) Upendra Tripathy

ANS - D
4. WHICH AMONG THE GIVEN MOBILE COMPANY HAS LAUNCHED THE MOBILE PAYMENT SERVICE FOR THE FIRST TIME IN INDIA?
a) Sony Mobile
b) Microsoft
c) Samsung Electronics
d) Apple Inc

ANS - C
5. ASSAM GOVERNMENT HAS SET A TARGET TO TRANSFORM MAJULI INTO INDIA’S FIRST CARBON NEUTRAL DISTRICT BY WHICH YEAR?
a) 2023
b) 2020
c) 2019
d) 2021

ANS - B
6.  WHO HAS BEEN AWARDED THE 2017 ABEL PRIZE?
a) Andrew J. Wiles
b) Yves Meyer
c) Yakov Sinai
d) Louis Nirenberg

ANS - B
7.  WHAT IS THE THEME OF THE 2017 WORLD METEOROLOGICAL DAY?
a) Weather and Climate: Engaging Youth
b) Climate Knowledge for Climate Action
c) Hotter, Drier, Wetter, Face the Future
d) Understanding Clouds

ANS - D
8.  WHO IS THE WINNER OF THE 2017 INTERNATIONAL SHOOTING SPORT FEDERATION SHOTGUN WORLD CUP, MEXICO, IN MEN’S DOUBLE TRAP EVENT?
a) Ankur Mittal
b) Subhankar Pramanick
c) Gagan Narang
d) Rajyavardhan Singh Rathore

ANS - A
9.  HOW MUCH AMOUNT HAS BEEN APPROVED BY THE GOVERNMENT FOR THE DEVELOPMENT OF 403 KMS OF NATIONAL HIGHWAYS IN MEGHALAYA AND MIZORAM DURING A CABINET MEETING?
a) Rs. 5,999 cr
b) Rs 6,721 cr
c) Rs. 6,500 cr
d) Rs. 7,120 cr

ANS - B
10.  NAME THE INDIAN JOURNALIST WHO HAS BEEN CONFERRED WITH THE INAUGURAL KULDIP NAYAR JOURNALISM AWARD?
a) Rohit Sardana
b) Barkha Dutt
c) Ravish Kumar
d) Sudhir Choudhary


ANS - C

Popular Posts