Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Wednesday, April 19, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 APRIL

1. WHICH STATE’S POLICE DEPARTMENT HAS INITIATED ‘TARE ZAMEEN PAR’ PROGRAMME FOR UNDERPRIVILEGED CHILDREN?
a) Maharashtra
b) Jharkhand
c) Rajasthan
d) Gujarat

ANS - B
2. WHICH POLICE SQUADS HAVE BEEN LAUNCHED BY HARYANA STATE GOVT. TO STOP HARASSMENT OF WOMEN IN PUBLIC PLACES?
a) ’Durga Vahini’
b) ’Stree Shakti’
c) ’Gulabi Squad’
d) ’Pink Patrol’

ANS - A
3. WHICH COUNTRY HAS RAISED $9 BILLION THROUGH ITS 1ST GLOBAL ISLAMIC BOND ISSUE?
a) UAE
b) Qatar
c) Oman
d) Saudi Arabi

ANS - D
4. WHICH FINANCIAL INSTITUTION HAS APPROVED $375 MILLION LOAN TO INDIA FOR DEVELOPING ITS 1ST WATERWAY PROJECT – THE NATIONAL WATERWAY 1?
a) New Development Bank
b) International Monetary Fund
c) World Bank
d) Asian Development Bank

ANS - C
5. WHICH OPERATION HAS BEEN LAUNCHED BY INCOME TAX DEPARTMENT TO PROBE OVER 60000 INDIVIDUALS INCLUDING 1300 ‘HIGH RISK’ INDIVIDUALS, WHO UNDERTOOK HIGH VALUE CASH TRANSACTIONS DURING NOTE BAN PERIOD?
a) Operation Clean Money II
b) Operation Black Money II
c) Operation Dhan Chase II
d) Operation Swachh Dhan II

ANS - A
6.  WHICH STATE CELEBRATED ITS 70TH FOUNDATION DAY ON APRIL 15?
a) Bihar
b) Karnataka
c) Uttarakhand
d) Himachal Pradesh

ANS - D
7.  WHICH STATE GOVT. HAS SIGNED MOU WITH CENTRAL GOVT. FOR “POWER FOR ALL” SCHEME IN THE STATE?
a) Goa
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

ANS - B
8.  TO EASE BAD DEBT, RBI HAS COME OUT WITH A REVISED PCA FRAMEWORK FOR BANKS WHICH WILL BE EFFECTIVE FROM APRIL 1. WHAT DOES ABBREVIATION PCA STAND FOR?
a) Prompt Corrective Action
b) Punitive Corrective Action
c) Punitive Consolidation Action
d) Prompt Consolidation Action

ANS - A
9.  WHICH ENTITY HAS DEVELOPED A GOVERNANCE, REWARD AND ACCOUNTABILITY FRAMEWORK FOR PUBLIC SECTOR BANKS?
a) Union Finance Ministry
b) Reserve Bank of India
c) Bank Boards Bureau
d) NITI Aayog

ANS - C
10.  WHICH WEB APPLICATION HAS BEEN LAUNCHED BY MANIPUR CHIEF MINISTER NONGTHOMBAM BIREN SINGH, TO MONITOR ALL GOVERNMENT FUNDED PROJECTS AND ENSURE TRANSPARENCY AND ACCOUNTABILITY?
a) SHEESHA
b) DARPAN
c) PRAMAAN
d) MIRROR

ANS - B


Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS