Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Showing posts with label BANKING TEST. Show all posts
Showing posts with label BANKING TEST. Show all posts

Saturday, September 17, 2016

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters are covered under the credit guarantee scheme of ______?
(a) DICGC
(b) DRI
(c) ECGC
(d) GIC

2. Treasury bills are sold in India by?
(a) State Governments
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Banks
(d) SEBI

3. As per the instructions given by the RBI, all banks are required to provide which of the following in all it's branches mandatorily?
(a) Service sector
(b) Special Counters for Senior Citizens
(c) Note Sorting Machines
(d) All of the above

4. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
(a) Stocks
(b) Bonds
(c) Certificate of Deposits
(d) Commercial Papers

5. What is the full form of ‘PPP’ in the context of Finance?
(a) Preferential Payment Plan
(b) Popular Private Project
(c) Partial Payment Project
(d) Public-Private Partnership

Share:

Friday, September 9, 2016

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Liquidity ratio is fixed by the Reserve Bank of India under the powers conferred on it by?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Special Powers given by the Union Ministry of Finance
(e) None of the above

2. Net Interest Income means?
(a) Miscellaneous Income
(b) Interest earned on advances
(c) Interest generated from bank's assets less interest paid on liabilities
(d) All of the above
(e) None of the above

3. Which of the following is not a member of the World Bank Group?
(a) International Bank of Reconstruction and Development
(b) Bank of International Settlement
(c) International Development Association
(d) International Finance Corporation
(e) None of the above

4. Where are the headquarters of World Bank located?
a. New York
b. Washington D.C
c. Geneva
d. Sydney

5. A loan to pay for a home, business or other real estate over a period of time is a _______.
 a. Credit
b. Deposit 
c. Bankruptcy
d. Mortgage

Share:

Tuesday, September 6, 2016

BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM


BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Banks where a majority stake (above 50%) is held by a government are known as
 A. Nationalized Banks
B. Public Sector Banks
C. Government Banks
D. Commercial Banks

2. Which among the following does the RBI not decide?
A. Base Rate
B. CRR
C. Bank Rate 
D. SLR

3. Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
A. RTGS
B. NEFT
C. ECS
D. None of the Above

4. What does FCCB stand for?
 A. France Currency Convertible Bond
B. Foreign Currency Convertible Bond
C. Freight Currency Convertible Bond
D. None of the Above

5. A sum of money paid regularly (typically annually) by a company to its shareholders out of its profits (or reserves) is called as?
 A. Dividend
B. Profit
C. Gratification
D. Bonus

Share:

Sunday, September 4, 2016

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. _________ is the rate of interest which is levied on Long-Term loans and Advances taken by commercial banks from RBI.
A. Fixed Interest Rate
B. Fixed Deposit
C. Bank Rate
D. Rates Repo Rate

2. _________ is the amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or government approved securities (Bonds) before providing credit to its customers.
 A. CRR
B. SLR
C. Term Deposit Rate
D. Call Money

3.Those amounts due to vendors or suppliers that must be paid within one year is known as ___________?
A.  Accounts Payable
B. Creditor
C. Debtors
D. Current Assets

4. The _________ is the method countries use to monitor all international monetary transactions at a specific period of time.
 A. Import Export Balance
B. Balance of transaction
C. Balance of Payment
D. None of the Above

5.  _________ is a statement showing the assets and liabilities of a business at a certain date.
 A. Balance Sheet
B. Account Sheet
C. Accounts Receivable
D. Accounts Payable

Share:

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A combination of two or more securities into a single investment position for the purpose of reducing or eliminating risk is known as________________.
A. General Lien
B. Hypothecation
C. Indemnity
D. Hedge

2. The “non-callable deposits” scheme launched by which of the following banks?
A. Axis Bank
B.ICICI Bank
C. Federal Bank
D. HDFC Bank

3. NPCI has done partnership with which international organization for card acceptance and issuance in India?
A. Soft Bank
B. JCBI
C. American Express
D. None of the Above

4. Which term is used for maximum capital which the company can raise in its life time?
 A. Authorized Capital
 B. Registered Capital
 C. Nominal Capital
 D. All of them

5. Which among the following is NOT a pillar of Basel III?

A. Minimum capital standards
B. Supervisory review
C. Consolidation of assets
D. Market discipline

6. Which of the following is used to denote broad money?

A. M1
B. M3
C. M2
D. M4

7. Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?
A. Credit rationing
B. Credit Ceiling
C. Bank Rate
D. Cash Reserve Ratio

8. What is the premium value of “Jeevan Jyoti Bima Yojana” and “Jeevan Suraksha Bima Yojana”?
A. 330
B. 335
C. 336
D. 330

9. Short-term assets, representing amounts due to a vendor or suppliers of goods or services that were sold on credit terms is known as ______?
A. Fixed Asset
B. Current Liabilities
C. Account Receivable
D. None of the Above

10. _________ is the rate at which banks can borrow overnight from RBI.
A. Term Deposit Rate
B. Call Money
C.  Market Rate
D. Marginal Standing Facility Rate


Answer key
1.D, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.A, 8.D, 9.C, 10.D,


Share:

Friday, September 2, 2016

BANKING QUIZ - 49 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 49 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Which bank launched host of digital banking solutions including green PIN and enhancement of its mobile app?
A. PNB
B. HDFC
C. SBI
D. ICICI

2. NIIF stands for
A. National Integration and Infrastructure Fund
B. National Investment and Infrastructure Fund
C. Net Investment and Information Fund
D. None of these

3. Which firm’s para-banking license scrapped by RBI?
A. Fino PayTech Limited
B. Bajaj Finance
C. Sahara India
D. None of these

4. Which bank has launched an electronic fund management system for direct and faster release of wages under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?
A. State Bank of Hyderabad
B. OBC
C. SBI
D. State Bank of Travancore

5. Insta Account launched by _________
A. HDFC
B. ICICI
C. Axis
D. SBI

Share:

BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

 BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A charge where there is neither the transfer of ownership nor the possession is called _______.
A. Pledge
B. Lien
C. Mortgage
D. Hypothecation
E. None of the Above

2. Name the bank which has launched “Rewardz Scheme” on it’s 60th anniversary?
A. Punjab National Bank
B. Bank of India
C. State Bank of India
D. Union Bank of India
E. Central Bank of India

3. It offers buyers credit and lines of credit to foreign governments and banks.
A. EXIM Bank
B. SBI
C. PNB
D. IDBI

4. The issuance of direction to housing finance institutions to ensure their growth on sound lines.
A. HDFC
B. ICICI
C. NHB
D. SBI

5. The rate of inflation increases when the purchasing power of money___________
A. Decreases
B. Increases
C. Stable
D. None of these

Share:

Thursday, September 1, 2016

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. On which of the following types of cheques alterations are not allowed by RBI?
(a) Paper cheque
(b) Electronic cheque
(c) CTS cheque
(d) Cheque with account payee crossing

2. “Hot money” refers to?
(a) Capital which is frequently transferred between financial institutions in an attempt to maximize interest or capital  gain.
(b) Money earned through speculative transactions
(c) Money used to hoard scarce commodities
(d) Money earned through illegal transactions

3. Which of the following is/are correct about the “Operational Risk” as used in the field of banking?
A. Risk of loss due to natural calamities
B. Risk of loss due to inadequate or failed internal process
C. Loss occurred due to non-compliance of legal procedures
D. All of the Above
E. None of the Above

4. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing
A. Commercial Papers
B. Kisan Vikas Patra
C. National Savings Certificate
D. Treasury Bills
E. None of the Above

5. Head quarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
A. Mumbai
B. Chennai
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of the Above

6. Which of the following is the most active segment of the money market in India?
A. Call Money
B. Certificate of Deposit(CD)
C. Commercial Paper(CP)
D. All of the above
E. None of the Above

7. SEPA Stands for ______
A. Scottish Environment Protection Agency
B. Single Euro Payments Agency
C. Scottish Environment Protection Area
D. Single Euro Payments Area
E. None of the Above

8. Co-operative banks are regulated by the Reserve Bank of India under _________
A. Banking Regulation Act, 1949
B. Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act, 1965
C. Negotiable Instrument Act–1881
D. Both (A) and (B)
E. None of the Above

9. A negotiable instrument delivered to a person conditionally or for safe custody, but not for the purpose of negotiation is called _________.
A. Escrow
B. Protest
C. Noting
D. All of the Above
E. None of the Above

10.__________ is the process by which the ownership of the credit instrument is transferred from one person to another.
A. Assignment
B. Negotiation
C. Endorsement
D. All of the Above
E. None of the Above

ANSWER KEY

1.C,2.A,3.B,4.A,5.D,6.A,7.D,8.D,9.A,10.B,
Share:

BANKING QUIZ – 46 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ – 46 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Which International company has reinsured Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) to   encourage insurance companies to participate in the scheme?
a. Le Insure
b. Janoun Insurance Company Ltd
c. Hannover Re
d. Life Insurer
e. None of these

2. Axis Bank, India's third largest private bank, opened its first Express Branch in which of the following cities?
a. New Delhi
b. Kolkata
c. Chennai
d. Bangalore
e. Mumbai

3. By which mean ICICI Bank customers transact fund without using PIN or any kind of password?
a. Finger Prints impression
b. Voice password
c. Aadhar Number
d. OTP Number
e. All of the above

4. Fiscal deficit can be defined as?
(a) Total expenditure less total receipts excluding borrowing
(b) Total payments less total receipts
(c) Total payments less capital receipts
(d) Total income less Govt. borrowing

5. Prior to the establishment of the Reserve Bank of India, the Government banking business was conduct by?

(a) Bank of India
(b) Imperial Bank of India
(c) National Bank of India
(d) Central Bank of India

6. In India, which of the following agency is responsible for announcing the Foreign Trade Policy?
(a) RBI
(b) EXIM-Bank
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Foreign Ministry

7. Euro Bond can be defined as
(a) A bond denominated in a currency not native to the issuer's home country.
(b) Issued in Euro currency
(c) Issued in the European market 
(d) All of the above

8. FDI refers to?
(a) Fixed Deposit Interest
(b) Fixed Deposit Investment
(c) Future Derivative Investment
(d) Foreign Direct Investment

9. Which among the following is correct full form of CAS in context with banking markets in India?
 (a) Credit Authorization Scheme
(b) Cash Authorization Scheme
(c) Credit Access System
(d) Credit Arrangement System

10. The Food and Agriculture Organization (FAO) is a wing/agency of the?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) United Nations Organization
(d) Ministry of Agriculture Govt. of India

ANSWER KEY
1.C, 2.D, 3.B, 4.A, 5.B, 6.C, 7.A, 8.D, 9.A, 10.C,

Share:

BANKING QUIZ - 45 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 45 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. When a country decides to conduct trade on favorable terms with another country for mutual benefits, this is called?
(a) FTA System
(b) Counter Trade
(c) Bilateral Trade
(d) MFN Status

2. Special Drawing Rights (SDRs) are international foreign exchange reserve assets issued by
a) IMF
b) WTO
c) ADB
d) World Bank
e) None of these

3. The headquarters of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) are located at?
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Chennai
e) Kolkata

4. Payment of a cheque may be countermanded by the ___
a) Drawer
b) Payee
c) True owner
d) Drawee
e) None of these


5. Name an Indian domestic card scheme conceived and launched by the NPCI?
a. Master
b. Visa
c. Rupay
d. Mastero
e. All of the above

6. On which platform Corporation Bank has launched MUDRA cards?
a. Master
b. Visa
c. Mastero
d. Rupay
e. None of these

7. Which of the following organization has renamed?
a. TRAI
b. NHB
c. SIDBI
d. IRDA
e. NSE

8. Vodafone M-Pesa, a mobile wallet services firm, has tied up with which organization for cash collection process across the five states of India?
a. NPCI
b. WaterHealth India
c. Axis Bank
d. SBI
e. Red Cross Society

9. Where are the headquarters of Soft Bank located?
a. Tokoyo, Japan
b. Bejing, China
c. New York, USA
d. London, Britain
e. None of the above

10. The headquarters of Bandhan Bank are located at?
a. Chennai
b. New Delhi
c. Hyderabad
d. Mumbai
e. Kolkata

ANSWER KEY
1.D, 2.A, 3.C, 4.A, 5.C, 6.D, 7.D, 8.B, 9.A, 10.E,



Share: