Choose Your Language

Sunday, August 30, 2015

WEEKLY GK QUIZ QUESTIONS AND ANSWERS 26 JULY 2015

WEEKLY GK QUIZ 26 - AUG
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. The Indian football team has been ranked _______ in the latest FIFA rankings?
A) 161st                                         B) 156th
C) 148th                                        D) 160th
2. Which IIT college has signed a MoU with the Law School of George Washington University (GWU) for students and faculty exchange?
A) IIT Mumbai                             B) IIT Kharagpur
C) IIT Kanpur                              D) IIT Delhi
3. With which country India has inked MoU to boost ties in New and Renewable Energy?
A) Indonesia                                B) Japan
C) Mozambique                           D) US
4. South Indian based Cycle Agarbathi has roped ________ as its brand ambassador?
A) Debni Kumari                         B) Amitabh Bachchan
C) Gopi Chand                             D) Saina Nehwal
5. Which state government has decided to name the gold trophy of the state school science festival, after former president APJ Abdul Kalam?
A) Kerala                                      B) Madhya Pradesh
C) Tamil Nadu                             D) Maharashtra
6. Who has been appointed as Governor of Bihar?
A) Ram Nath Kovind                   B) Somesh Rai
C) Kiran Vimla                             D) Pratap Singh
7. Which city has topped the Swachh Bharat rankings among 476 cities in the country?
A) Mysore                                                B) Chennai
C) Bhopal                                     D) Tumkuru
8. Who has been appointed as governor of Himachal Pradesh?
A) Acharya Dev Vrat                  B) Narain Rathore
C) Shakti Rao                               D) Arvind Rai
9. The ‘Yodha Park’ has inaugurated to mark 50 years of the 1965 Indo-Pak war in___?
A) Mathura city                           B) Jodhpur
C) Srinagar                                   D) New Delhi
10. Who was George Cole?
A) scientist                                   B) sports person
C) TV actor                                  D) geologist
11. Global satellite named ‘GlobalSat for DRR’ has been proposed to be named after___?
A) Bhimsen Joshi                         B) Abdul Kalam
C) CN Rao                                     D) Atal Bihari Vajpayee
12. Who was Sean Price?
A) movie director                        B) politician
C) music composer                     D) scientist
13. Who won Ramanujan Prize for 2015:
A) Amalendu Krishan                 B)  Neha Sharma
C) Karan Menon                          D)  Ashok choudary
14. When is National Handloom Day is observed:
A) 7 Aug                                       B)  9th Aug
C)  7th July                                                D) 4th aug
15. Who got Germany’s highest civilian award ‘order of merit’:
A) Amelic Maurremo                  B) Ragavendra Gadagkar
C) Amant Parsad                         D) APL Abdul Kalam
16. When is Hiroshima Day is observed:
A) 6th Aug                                     B) 9th Aug
C) 10th Aug                                   C) 3rd Aug
17. Who is signed up for Tiger Ambassador in Maharashtra:
A) Amir khan                               B) Salman Khan
C) Shahrukh Khan                       D) Amitabh Bachchan
18. Which player’s name is recommended for Khel Ratna:
A) Sania Nehwal                          B) Sania Mirza
C) Deepika Kumari                      D) Laxmi Rani
19. Who is the Director of Securities Exchange Board of India:
A) Y.V. Reddy                               B) U K Sinha
C) Ashwin Kumar                        D)  H R Khan
20. Which city is topped in Swachh Bharat Rankings:
A) Mysore                                    B) Bangalore
C) Kerala                                      D) Punjab

ANSWER
1) B
2) B
3) C
4) B
5) A
6) A
7) A
8) A
9) A
10) C
11) B
12) C
13) A
14) A
15) B
16) A
17) D
18) B
19) B
20) A

Friday, August 28, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 28 AUGUST 2015 (DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 28 AUG 2015
                                               (Daily News India)                 
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  AIR INDIA GRABBED ‘GURU TEG BAHADUR HOCKEY TITLE’
i.  Air India’s Hockey team has grabbed Guru Teg Bahadur Hockey Title after 7 years in Mumbai.
ii.  Earlier in 2008 , Air India won Guru Teg Bhadur Hockey Title.

2.  ‘AB DE VILLIERS’ BROKE SAURAV GANGULY’S RECORD IN ODI RUNS
i.   AB De Villiers South African Skipper has broke the Previous record held by Sourav   Ganguly.
ii.  Ganguly achieved 8000 runs in 200 innings but AB de villiers became 1st to reach 8000 runs in 150 innings in one day internationals.
 
3.  RAJENDRA GOT ‘STOCKHOLM WATER PRIZE’
i.   Rajendra Singh known as water man of India got Stockholm water prize.
ii.  He got this award for his innovative water restoration efforts and improving water security in rural areas of India.
i) Stockholm water Prize: It was started in 1991, the award is given for outstanding achievement in water related activities.
ii) Stockholm is the largest city and capital of Sweden
iii) Water day - 22nd march.

4. GSAT-6 LAUNCHED BY ISRO
i.  Indian space research organization has successfully put GSAT-6 into orbit.
ii.  It was launched by indigenously built Geo Synchronous Satellite Launch Vehicle(GSLV)-6 from Satish Dhawan Space Centre located at Sri Hari Kotta.
iii.  It will provide multimedia communication and broadcasting services in India.

5.  ‘TOP 20 WEALTHIEST PEOPLE UNDER 35 RELEASED’BY WEALTH-X
i. Global Wealth Intelligence and prospecting company wealth-X released list of Top 20 wealthiest people under 35
ii.  The list is topped by Face book co-founder and CEO Mark Juckerberg.

6. USAIN WON 200 M TITLE AT  WORLD CHAMPIONSHIPS 2015
i.  Jamaican sprinter Usain Bolt  won the 200 meter title at the 2015 World Championships  in Athletics held at Beijing in China.
ii.   He is also known as the fastest person ever.
 iii. He is the first man to hold both the 100 m and 200 m world records.


Thursday, August 27, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 27 AUGUST 2015 (DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27 AUG 2015
                                               (Daily News India)                 
Shared By: WWW.DailyGk.IN
1.  SACHIN TENDULKAR TO BE THE CAPTAIN OF ‘GREEN ARMY’
i. Sachin Tendulkar is to be the Captain of Maharashtra’s Green Army Chief.
ii. He will promote the cause of Environment in Maharashtra.
Green Army is an initiative for school children by the state government of Maharashtra. Every school will nominate its 10 students to undertake various projects for environment conservation in their respective areas.

2.  GIRISH SAHNI IS NEW DIRECTOR GENERAL OF CSIR
i. Girish Sahni is appointed as new director General of Council of Scientific and Industrial Research.
ii. Council of Scientific and Industrial Research is an India’s largest Research and Development Organization.
    It was established in 1942

3.  ‘SCHOOL SPORTS PROMOTION FOUNDATION’ LAUNCHED BY SAI
i. Sports Authority of India has launched School Sports Promotion foundation to promote  sports talent in schools.
ii. This foundation will organize sports tournaments across the country.
iii. It will also provide sports coaching to talented students.

4. BRIDGE PROGRAME OF AUSTRALIA EXTENDED TO NAVODAYA SCHOOLS
i. Australia-India partnership programme Building Regional Inter Cultural Dialogue and growing engagement(BRIDGE)- The programme is run by Australian schools in collaboration with Indian Schools, now it has agreed to include Jawar Navodaya Vidyalayas under this programme earlier only private schools were part of this programme.
ii. The project is started to improve teacher capability in science and technology engineering , Mathematics and Communication ,Technologies etc.

5.  NOVAK DJOKOVIC APPOINTED GOODWILL AMBASSADOR OF UNICEF:
i. World’s no.1 Tennis Player Novak Djokovic is appointed as Goodwill ambassador of UNICEF.
ii. He also signed memorandum of Understanding to promote early childhood development

i) UNICEF- United Nation Children’s Fund
ii) HQ- New York, US
iii) UNICEF- provides long term humanitarian and development assistance to children and mothers in developing countries.

Wednesday, August 26, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 26 AUGUST 2015 (DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26 AUG 2015
                                               (Daily News India)                 
Shared By: WWW.DailyGk.IN
1. BIRTH CENTENARY CELEBRATIONS OF RANI GAIDINLIU, INAUGURATED BY PM NARENDRA MODI
i.  Birth Centenary celebration of Freedom Fighter Rani Gaidinliu inaugurated by Pm Narendra Modi.
ii.  She was a political and spiritual leader
iii.  She led a revolt against British Colonial rule in India.
iv.  PM Narendra Modi launched Commemorator Coin of Rs 100 rupees and circulation of Rs 5 coin of Rani Ganidinlin to mark her birth anniversary.

2. ‘SEHAT’ LAUNCHED BY UNION GOVERNMENT
i.   Union Government has launched Telemedicine initiative ‘SEHAT’ to promote health care facilities in rural areas.
ii.  It was launched by union Telecom minister Communication and IT Ravi Shankar Parsad
iii.  SEHAT is launched in collaboration with appolo hospital
iv.  SEHAT will provide health consultation on Tele communication and through Video Link
      Union Health Minister – J P Nadda

3.  UNION GOVERNMENT HAS ANNOUNCED DRONACHARYA, DHYAN CHAND AND RATRYA KHEL PROTSAHAN PURUSKAR AWARD 2015:


DRONACHARYA AWARD 2015
i) Naval Singh- Athletics Para-sports coach.
ii) Anoop Singh– Wrestling coach.
iii) Harbans Singh- Athletics coach.
iv) Swatantar Raj Singh- Boxing coach.
v) Nihar Ameen- Swimming coach.
DHYAN CHAND AWARD 2015
i) Romeo James– Hockey.
ii) Shiv Prakash Mishra- Tennis.
iii) P.P Nair– Volleyball.
RASHTRIYA KHEL PROTSAHAN PURUSKAR 2015
i) Directorate General of Military Training (DGMT) – for identifying and nurturing of young talent in sports.
ii) Coal India Limited (CIL) – for encouraging sports through Corporate Social Responsibility.
iii) Haryana State Police- For employing sportspersons and sports welfare measures.
iv) Sports Coaching Foundation (SCF) - For development of sports.

4. INDIA TO EXECUTE ‘SENDAI FRAMEWORK FOR DISASTER REDUCTION ‘
i.  Union Government has announced to execute the Sendai Framework for Disaster Reduction 2015-2030 in letter and spirit.
ii.  The Sendai framework for disaster Risk reduction 2015-2030 was adopted during the third UN world Conference on disaster risk reduction held in Sendai, Japan in march 2015.
The Sendai framework: It is a 15 year Voluntary non binding agreement which recognizes that the state has the primary role to reduce disaster risk but that responsibility should be shared with other stakeholders including local government, the private sector and other stakeholders.


Tuesday, August 25, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 25 AUGUST 2015 (DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25 Aug 2015
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  TATA SIGNED MOU TO DEVELOP ANDRA PRADESH’S VILLAGES
i.  Tata trust has signed Memorandum of Understanding with Andhra Pradesh government to develop 264 villages as ‘Smart Villages’
ii.  Tata trust has taken this project as Corporate Social Responsibility
iii.  Tata trust will work in the areas of education, health and nutrition, self employment for youth, fisheries, drinking water etc.

2. POSTAL STAMP ON ‘ASHOKA’ RELEASED BY UNION GOVERNMENT
i.   Union Government has released postal stamp on emperor Ashoka and it was released by union Telecom minister Ravi Shankar.
ii.  Postal stamp of Rs 5 is released on the birth anniversary of Ashoka
iii.  Ashoka was an Indian Emperor of Maurya Dynasty who ruled India between 269 BC to 232 BC

3.  AMOL PALEKAR NEW CHAIRMAN OF INDIA’S OSCAR JURY
i.   Actor and Director Amol Palekar is appointed as new Chairman of India’s Oscar Jury.
ii.  He will head the 17 member Jury for Selecting Indian movies to enter the best foreign film category of Oscar Awards.
Oscar awards are given by America Annually for honoring achievements in film industry .It is presented by Academy of Motion Picture arts and Science.

4. KUMAR SANGAKARA RETIRED FROM INTERNATIONAL CRICKET
i.  Sri Lankan cricketer Kumar Sangakara announced his retirement from International cricket
ii.  Kumar Sangakara had already taken retirement from Twenty-20 cricket and one day international
iii.  In 2015 he became 1st batsman to score hundreds in 3 consecutive world cups.

5.  UNFCCC AND MSSRF TO WORK FOR CONSERVATION OF COASTAL RESOURCES IN ANDHRA PRADESH
i.   United Nations Framework Convention on Climate Change and MS Swminathan Research Foundation have agreed to work together for the conservation of coastal resources in Andhra Pradesh.
ii.  They will work to Restore the Sorlagond mangrove forest cover in Krishna District
iii.  They will work to improve fish cultivation for landless families.
CM of Andhra Pradesh: N. Chandrababu Naidu

Popular Posts