Choose Your Language

Thursday, May 26, 2016

REASONING QUIZ- 34 FOR SBI CLEK & PO

REASONING QUIZ- 34 FOR SBI CLEK & PO

1. In a row of forty children, Rohit is eleventh from the right end and there are fifteen children between Rohit and Meena . What is Meena's position from the left end of the row?
a) 15
b) 14
c) 13
d) Cannot be determined
e) None of these

2. If the positions of the first and the fifth digits of the number 83591427 are interchanged, similarly the second and the sixth digits are interchanged, and  so  on ,  then  which  of the following will be the second digit from the right end after the rearrangement?
a) 9
b) 3
c) 5
d) 2
e) None of these

Direction (3-7): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
B, D, P, M, F, H, K and W are eight friends who have completed their MBA programme with specialization — Human Resources, Marketing, Operations, Information technology and Finance. Three of them have passed with dual specialization. Operations and Information technology were not offered as dual specialization with any of the remaining three specializations. P has passed with Human Resources and Finance and earns the least. B has passed with Operations and earns more than F, D and K. W has passed with Marketing and earns less than only M who has passed with a dual specialization. B is third from the top when they are arranged in descending order of earnings. D earns more than K but less than F. No two of them have same earning. K, who earns more than H, has passed with Human Resources whereas H has passed with dual specialization of Marketing and Finance. None of the three is having the same set of dual specialization. Two of them are having Information technology specialization.
3. Which of the following pairs has the Information technology specialization?
(a) BF
(b) BM
(c) FH
(d) DF
(e) None of these

4. Who among them earns more than F?
(a) Only M and B
(b) Only M, W and B
(c) Only M and W
(d)  Data inadequate
(e) None of these

5. Who among them earns more than only P?
(a) Only W
(b) Only M
(c) Only H
(d) Data inadequate
(e) None of these

6.  Who among of the following earns 4th highest?
(a) H
(b) M
(c) F
(d) B
(e) None of these

7. Which of the following dual specializations is applicable to M?
(a) Marketing, Finance
(b) Human Resources, Finance
(c) Marketing, Human Resources
(d) Data inadequate
(e) None of these


Direction (8-10): Study the given information carefully and answer the given questions:
In a certain code language "find a sweet home" is written as "dn co he rh", "chocolate begins at home" is written as " rh na ek sa", "find sweet chocolate store" is written as "na dn he ku" and " a store at home" is written as "co ek ku rh".( All codes are two letter only).

8. What does the code 'rh' stand for in the given code language?
a)  sweet
b)  home
c)  find
d)  store
e)  begins




9. What does the code for 'find' in the given code language?
a) rh
b) ek
c) dn or he
d) ze
e) dn

10. What does the code 'na' stand for in the given language code?
a) store
b) at
c) chocolate
d) either 'find' or 'sweet'
e) a

 ANSWER
1.B, 2.C, 3.D, 4.B, 5.C, 6.C, 7.C, 8.B, 9.C, 10.C,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ- 34 FOR SBI CLEK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN