Choose Your Language

Friday, July 29, 2016

CURRENT AFFAIRS QUIZ - 27 JULY 2016

CURRENT AFFAIRS QUIZ-27 JULY
1. Recently, Parliament has passed which of the following bills with the consent of Lok Sabha?
a. Anti-Hijacking Bill
b. RRBs Amendment Bill
c. Protest post Bill
d. All of the above
e. None of the above

2.  Alexis Tsipras is the present Prime Minister of which of the following country?
a. Russia
b. Greece
c. Bangladesh
d. UK
e. Thailand

3. Reserve Bank of India said that Maharashtra-based NBFCs have surrendered their registration certificates following which they won't be allowed to transact their financial business.
a. Nine
b. Seven
c. Two
d. Six
e. None of the above

4. How many sports persons in India will be sent to Olympics being held in Rio beginning on 5th, August 2016?
a. 40 sports persons
b. 90 sports persons
c. 105 sports persons
d. 50 sports persons
e. 92 sports persons

5. According to the sources of the Finance Ministry of India, government has unearthed evasion of what amount of indirect taxes over the last two years?
a. RS 27,000 crore
b. Rs.25,000 crore
c. Rs.50,000 crore
d. Rs.21,000 crore

6. Which one of the following companies  has raised Rs. 200 crore fund for Research and Development (R&D)?
a. RIL
b. ONGC
c. TCS
d. Vodafone
e. Vedanta Ltd

7.   Which one of the following training exercises has been conducted by Indian Army in Suratgarh, Rajasthan?
a.Prithvi-III
b. Trishul-I
c. Arjun
d. Agni-V
e. Chakravyuh-II

8. Recently, India banned its national from travelling to Libya. What is the capital city of Libya?
 a.Tripoli
b.Cairo
c.Khartoum
d.Rabat
e.Sana’s

9. Which of the following teams won the Thomas Cup badmintion, 2016?
a. China                                                                                                                                                                                 
b.Denmark           
c.India                   
d. South Korea     
e.Indonesia

10. Who among the following has been appointed the CMD of Nuclear Power Corporation of India?
a. S.k Sharma
b. Ratan Kumar Sinha        
c. K.C Purohit      
d. V.C Ramamurathy          
e .None of these

11.What is the Name the person who has been recently appointed as the Director of Film and Television Institute of India (FTII)?
a. Gajendra Chauhan
b. Amitabh Kant
 c.Bhupendra Kainthola
d. Prashant Pathrabe
e.None of the above

12. Which of the following bank in m-cap has been recently surpassed by Kotak Mahindra Bank ?
a. Axis Bank
b. SBI
c. PNB
d.ICICI Bank
 e.HDFC Bank

13. In which of the following state  The Union ministry of water resources agreed to fund 132 incomplete irrigation projects worth Rs.7,188 crore?
a.Uttar Pradesh                                                                                                                                                                                               
b.Bihar
c. Maharashtra
d. Rajasthan
e. Gujarat

14. Ayush has joined hands with which department to impart yoga training to Defence Wing Staff?
a. NABARD
b. IRCTC
c. DRDO
d. ISRO
e. IRDAI

15. Who headed the panel of 3 members set up by supreme court of India  to oversee the functions of Medical Council of India(MCI) ?
a. Arvind Mayaram
b. Deepak Mohanty
c. RM Lodha
d.Bibek Debroy
e. None of the above

16. What is the Name of the state, which has launched a scheme to grant financial assistance of up to Rs 25 lakh to (MSME)?
a. Himachal Pradesh
b. Haryana
c. Rajasthan
d.Madhya Pradesh
e.Punjab

17. How many Indian shuttlers are qualified for Rio Olympics,2016?
a. Seven
b. Two
c. Five
d. Three
e.Ten

18.Which company has announced the launch of its ‘Gboard’ keyboard for iPhone users in India?
a) Google
b) Apple
c) Facebook
d) Microsoft
e) None of the above

19.What percent of growth rate India can maintain in 2016-17 ?
a) 7.4 per cent
b) 7.1 per cent
c) 7.9 per cent
d) 7.6 per cent
e) 7.7 per cent

20. Who was appointed as the Chairman of the prestigious National Institute of Fashion Technology (NIFT)?
a) Chetan Chauhan
b) Ravi Shastri                                                                                                                                                                                 
 c) Kirti Azad
d) Kapil Dev
ANSWERS
1.A, 2.B, 3.B, 4.B, 5.C, 6.E, 7.D, 8.A, 9.D, 10.A, 11.C, 12.D, 13.C, 14.C, 15.C, 16.B, 17.A, 18.A, 19.D, 20.A,


Share this

0 Comment to "CURRENT AFFAIRS QUIZ - 27 JULY 2016"

Post a Comment

Popular Posts