Choose Your Language

Monday, August 1, 2016

Daily Current Affair Quiz 31 July 2016

Daily CURRENT AFFAIRS QUIZ-31 JULY

1. The football legend Johan Cruyff, who recently died from cancer,belonged which of the following country ?.
a.US
b.German
c.French
d.Dutch
e.Argentinean

2. Who topped The Fortune magazine world’s 50 greatest leaders list ?
a.Satya Nadella
b.Jeff Bezos
c.Sundar Pichai
d.Vishal Sikka
e.Mark Zuckerberg

3. What is the theme of World Meteorological Day 2016?
a.“Sunny, Cloudy, Chilling. Face the Future.”
 b.“Yesterday, Today, Tomorrow. Face the Future.”
 c.“Hotter, drier, wetter. Face the Future.”
d.“Day, Night, Afternoon. Face the Future.”
e.None of these

4. The term NCD stands for?
a.Non-Convertible Debenture
b.Non-Clubbable Debenture
c.Non-Cashable Debenture
d.Non-Convertible Debt
e.None of the above

5. The RuPay card payment service will be venturing into the credit card space .This domestic card payment system is launched by which of the following  regulating body?
a.NABARD
b.RBI
c.SBI
d.SIDBI
e.NPCI

6. Agasthyamala Biosphere Reserve (ABR) has been included in the World Network of Biosphere Reserves of the UNESCO. The reserve is located in which of the following state ?
a.Karnataka
b.Tamil Nadu
c.Kerala
d.Both a) and b)
e.Both a) and c)

7. President Pranab Mukherjee on 25 Mar visited to which of the following country on the eve of their Independence Day?
a.Spain
b.Malaysia
c.Indonesia
d.Turkey
e.Greece

8. Amazon, is setting up its largest facility outside of the US in which of the following city  of india?
a.Mumbai
b.Bengaluru
c.Gurgaon
d.Hyderabad
e.Chennai
                                                                                                                                                 
9. Who won the Pandit Dinanath Mangeshkar award 2016?
a.Ranveer Singh
b.Sanjay Leela Bhansali
c.Ranbir Kapoor
d.Aamir Khan
e.Both (a) and (b)

10.Which one of the following states has been auctioned the country’s first gold mine by Vedanta  group?
a.Chhattisgarh
b.West Bengal
c.Tamil Nadu
d.Karnataka
e.Jharkhand

11.The Thomas Cup is associated with which of the following sport?
a.Squash
b.Billiards
c.Badminton
d.Tennis
e.Golf

12.India is placed at which position in the ‘Renewable Energy Country Attractiveness Index’?
a.Third
 b.Fourth
c.Second
d.First
e.Fifth

13.The ‘Income Declaration Scheme’  will be started on?
a.1 Sep 2016
b.1 Jan 2017
 c.1 Apr 2017
d.1 Dec 2016
e.1 Jun 2016

14. Who became the first Indian to be inducted into the ‘International Astronautical Federation (IAF) Hall of Fame’.
a.UR Rao
b.KK Radhakrishnan
c.G Madhavan Nair
d.K Kasturirangan
e.CNR Rao

15.Which two countries concluded their four-week-long “Red Flag” aerial combat exercises at Alaska?
a.China and US
b.Japan and US
c.Pakistan and US
d.South Korea and US
 e.India and US

16.Who has been appointed as the Deputy chairman of the governance committee of FIFA ?
a. Sarbananda Sonowal
b. IM Vijayan
c. Mukul Mudgal
d. Praful Patel
e. Baichung Bhutia

17.What percent of india’s economic growth rate was set up by the economic think-tank NCAER in projected India’s economy in 2016-17?
a. 7.6 per cent
b. 7.7 per cent
c. 6.9 per cent
d. 7.1 per cent
e. 7.4 per cent

18.Who won the women’s doubles title of 2016’s ‘Rome Masters’?
a. Raquel Atawo and Abigail Spears
b. Irina-Camelia Begu and Monica Niculescu
c. Ekaterina Makarova and Elena Vesnin
d. Sania Mirza and Martina Hingis
e.None of the above

19.The Women Economic Forum was held recently in?
a. Bhopal
b. Kolkata
c. Jaipur
d.New Delhi
e. Mumbai

20.Where was the 2nd phase of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana to provide LPG connections to 5 cr women beneficiaries from BPL families  launched recently ?
a. Tamil Nadu
 b.Kerala
c. Jharkhand
d. West Bengal
e.Gujrat       
ANSWERS
1.D, 2.B, 3.C, 4.A, 5.E, 6.D, 7.E, 8.D, 9.E, 10.A, 11.C, 12.A, 13.E, 14.A, 15.E, 16.C, 17.B, 18.D, 19.D, 20.E 

Share this

0 Comment to "Daily Current Affair Quiz 31 July 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN