Choose Your Language

Thursday, September 1, 2016

REASONING QUIZ-67 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-67 FOR IBPS- PO & CLERK

Study the following information to answer the given questions (1-5)

There are seven students in a class P, Q, R, S, T, U and V in a class that studies different subjects – History, Polity, Geography, Physics, Chemistry, English and Mathematics. Each student secured different marks in the exam. R has secured second highest marks and he doesn’t study history or polity.  T secured the least marks and he doesn’t like polity and English. The favourite subject of S is geography and he secured more marks than Q and V but less than P. The favourite subject of Q is chemistry and his marks are more than T but less than marks of V. The favourite subject of P is mathematics. The student whose favourite subject is Physics got the highest marks.

1. Whose favourite subject is Physics?
a) P
b) R
c) T
d) U
e) None of these

2. Which is the favourite subject of T?
a) Physics
b) Geography
c) History
d) Mathematics
e) None of these

3. When all the students are arranged in descending order of marks, then what is the position of S from the right end?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
e) None of these

4. How many students are between R and Q in terms of marks?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these

5. Who got the second least marks?
a) P
b) R
c) U
d) Q
e) None of these

Direction (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

A committee has nine members P, Q, R, S, T, U, V, W and X and it is divided into three groups, viz Aditiya group, Tata group and Ambani group – with three members in each group. There are certain conditions for the formation of the groups. Only three members will be selected in each group. One person cannot be selected for more than one group. P is in the Aditiya group. W is in the Tata group. R and S are in the same group but not in the group of X. P and Q are not in the same group. T is not in the same group as X but is in the Ambani group. U is in the group in which either W or Q or both of them are present. X and W are not in the same group. U is neither with T nor with X.

6. R and S are in which of the following groups?
a) Aditiya group
b) Tata group
c) Ambani group
d) Can’t be determined
e) None of these

7. Which of the following statements is true about V?
a) V is in the Aditiya group with W
b) V is in the Ambani group with P
c) V is in the Aditiya group with R and S
d) V is in the Aditiya group with P
e) None of these

8. U is associated with which of the following groups?
a) Ambani
b) Tata
c) Aditiya
d) Can’t be determined
e) None of these

9. Which of the following members represents the Ambani group?
a) RSP
b) TPQ
c) TRU
d) STR
e) None of these

10. Which of the following combinations is true?
a) Aditiya group-PQT
b) Ambani group – TRQ
c) Tata group – WUQ
d) Ambani group – PXV
e) None of these

ANSWER KEY
1.D, 2.C, 3.D, 4.C, 5.D, 6.C, 7.D, 8.B, 9.D, 10.C,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-67 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN