Choose Your Language

Friday, June 3, 2016

QUANT QUIZ - 34 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 34 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1 By selling 10 tofees for Rs 5, a shopkeeper loses 40%. In order to gain 20% in the transaction, he should sell the tofees at the rate of how many for Rs 10?
(1) 20
(2) 10
(3) 40
(4) 30
(5) None of these

Q.2 If 1066 are divided among A, B, C and D such that A : B = 2 : 3 B:C=3:4andC:D= 6 : 5,  who will get the maximum?
(1) C
(2) D
(3) B
(4) A
(5) None of these

Q.3 If numerator of a fraction is increased by 100% and the denominatior of the fraction is increased by 200%. the fraction is 4/21. What is the original fraction?
(1) 8/9
(2) 5/12     
(3) 5/7
(4) 2/7
(5) None of these

Direction (4-6): Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A group of 12 persons is to be formed from 9 men and 8 women

Q.4 In how many ways this can be done if at least 5 men to have to be included in a group
(1) 6005
(2) 6010
(3) 6062
(4) 6000
(5) None of these

Q.5 In how many of these group the women are in majority
(1) 1100
(2) 1008
(3) 120
(4) 1325
(5) None of these

Q.6 In how many of these group the men are in majority
(1) 2700
(2) 2000
(3) 2705
(4) 2710
(5) None of these
Q.7  3, 8, 34, 206, 1650, ?
1)17316
2) 18212
3) 18946
4) 16502
5) 17124

Q.8  4, 10, 18, 28, 40, ?
1) 56
2) 54
3) 48
4) 58
5) 56

Q.9  7, 61, 211, 505, 991, ?
1) 1587
2) 1512
3) 1717
4) 1751
5) 1643

Q.10   842, 425, 147, 42.75, ?
1) 16.35
2) 18.75
3) 12.15
4) 14.95

ANSWERS
1.2, 2.1, 3.4, 4.3, 5.2, 6.5, 7.4, 8.2, 9.3, 10.4,
For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

REASONING QUIZ – 40 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ – 40 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q.1-5)): Study the following information and answer the question given:

Seven students of a college—Sonu, Menal, Shaurya, Narayan, Jimy, Mandy and Abhi attended three different subjects — English, Chemistry and Computer. Each of them attended on different days of the week (no two persons attended on the same day), starting from Sunday and ending on Saturday. Minimum two students attended each subject and English is the only subject which three students attended. Sonu attended English on Monday. Mandy attended Chemistry but neither on Tuesday nor on Saturday. Abhi attended on Sunday but not Computer. One of the two who attended Chemistry attended on Tuesday and another who attended Computer attended on Saturday. Jimy attended on Wednesday. Shaurya attended English but not on Thursday. Menal did not attend Computer.

1. If everyone's class is postponed by one day, who will be attending on Wednesday?

a) Mandy
b) Shaurya
c) Menal
d) Jimy
e) None of these

2. Who amongst the seven students attended class on Saturday?

a) Narayan
b) Menal
c) Shaurya
d) Cannot be determined
e) None of these

3. Which of the following combinations is true according to the given information?

a) Mandy-Thursday-English
b) Narayan-Wednesday-Computer
c) Sonu-Monday-English
d) Shaurya-Friday-Chemistry
e) None of these

4. What class and on which day did Shaurya attend?

a) English, Wednesday
b) English, Friday
c) Chemistry, Thursday
d) Chemistry, Tuesday
e) None of these

5. Who was the first one to attend?

a) Sonu
b) Shaurya
c) Abhi
d) Narayan
e) None of these

6. In a row of children facing North Saam is 13th from the left end of the row and second to the right of Jasmine who is fifteenth from the right end of the row. How many children are there in the row?

a) 30
b) 25
c) 31
d) 34
e) None of these


Directions (Q. 7-8): Read the following statements carefully and answer the questions given below.

(i) Ganesh is Krish’s father.
(ii) Sonali is Krish’s paternal grandmother.
(iii) Ammy is Sonali’s sister.
(iv) Pari is Ganesh’s wife.

7. How is Pari related to Ammy?

a) Sister
b) Niece
c) Daughter-in-law
d) Maternal uncle
e) None of these


8. How is Sonali’s daughter Rashi related to Krish?

a) Paternal aunt
b) Mother
c) Maternal aunt
d) Cannot be determined
e) None of these


Directions (Q. 9-10): Study the following information carefully to answer the given questions:

In a certain code language 'lap bag cut' stands for 'Cake is Yummy', 'bag cal chi' stands for 'Mango is sweet' and 'cal tip fog' stands for 'they are sweet'.

9. What is the code for 'sweet'?

a) cal
b) chi
c) bag
d) Can't be determined
e) None of these






10. How would you write 'they Yummy Mango' in the above code language?

a) lap cal pro
b) bag lap foe
c) lap chi fog
d) Can't be determined
e) None of these



ANSWER
1.C, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.B, 7.C, 8.A, 9.A, 10.C

QUANT QUIZ - 33 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 33 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1 Find the difference between simple interest and compound Interest  on Rs. 800 for one year at 20% per annum recont semi anually is:
(1)6   
(2)8   
(3)5
(4)3.5   
(5)9

Q.2 The compound interest on a certain sum at 10% per annum for two years is Rs. 630. The simple interest on the same sum for same rate percent per annum is:
(1)500   
(2)800  
(3)600
(4)550   
(5)580

Q.3 If 20 is subtracted from a number then it is reduced to 60% of its original. Find the number ?
1) 75
2) 30
3) 60
4) 50
5) None of these

Q.4 In a mixture of 90 litres, the ratio of milk and water is 4 : 2. How much water should be added to the mixture so that the ratio of milk and water becomes 6 : 4 ?
1) 60
2) 50
3) 10
4) 20
5) None of these

Q.5  1, 6, 19, ?, 85, 146, 231
1) 44
2) 46
3) 65
4) 48
5) None of these

Q.6  15, 17, 38, 120, 488, ?, 14712
1) 2950
2) 2850
3) 2650
4) 2450
5) None of these

Q.7  10, 17, 48, 165, ?, 3475, 20892
1) 848
2) 918
3) 688
4) 712
5) None of these

Q.8  124, 228, 436, ?, 1684, 3348
1) 872
2) 852
3) 944
4) 444
5) None of these

Q.9  12    18    36    102    360    (?)
(1) 1384
(2) 1376

(3) 1364
 
(4) 1386

(5) None of these

Q.10    454    472    445    463    436    (?)
(1) 454
(2) 434

(3) 456
 
(4) 436
 
(5) None of these

ANSWERS
1.2, 2.3, 3.4, 4.3, 5.1, 6.4, 7.3, 8.2, 9.4, 10.1,
For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

REASONING QUIZ- 39 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ- 39 FOR SBI CLERK & PO


Direction (1–5): Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D, P, Q, R and S are sitting in two circles in such a way that each member of the inner circle sits exactly opposite the member of the outer circle. The members sitting in the outer circle are P, Q, R and S and all of them are facing the centre while the members of the inner circle are A, B, C and D and they are facing outside of the centre. Each of them likes a different colors i.e Magenta, Brown, violet, Red, Pink, Grey, Saffron and Maroon, but not necessarily in the same order.
D likes neither Brown nor Pink and faces R, who likes neither Grey nor Maroon. The person who likes Saffron faces the person who likes Magenta. A, who likes red and faces an immediate neighbor of the person who likes blue. R is sitting second to the left of S. The persons who like Pink and Magenta are in separate circles. The person who likes Grey sits on the immediate left of S. Q, who does not like Blue, does not face A. The persons who like Grey and Maroon are immediate neighbors, and one of them faces B, who likes Brown. The persons who like Saffron and Red sit in the same circle but they are not immediate neighbors.

1.  Who among the following likes Pink?

(1) R 
(2) P 
(3) B
(4) C
(5) Can’t be determined.

2.  The person who likes Grey is facing who among the following persons?

(1) B
(2) A
(3) C
(4) D 
(5) Can’t be determined.

3. P likes which of the following colors?

(1) Magenta 
(2) Pink 
(3) Blue
(4) Grey 
(5) Either Blue or Maroon.

4 .If in a certain way ‘P’ is related to ‘Red’ and ‘Q’ is related to ‘Saffron’ then which of the following is ‘S’ related to ?

(1) Magenta 
(2) Brown 
(3) Maroon
(4) Grey
(5) None of these.


5.  Which of the following statements is true about the person who likes ‘Maroon’?

(1). He faces the person who likes Red
(2). He is on the immediate left of the person who likes Red
(3) He is not facing the person who likes Red.
(4) The person sitting opposite him likes Brown.
(5) None of these



Direction (6-10): Study the given information and answer the following questions:
Eight friends M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around circular table and belong to eight different states Orissa, Assam, Himachal Pradesh, Tripura, Punjab, West Bengal, Tamil Nadu and Manipur. They read three Newspapers in Bengali, Marathi and Punjabi. At least two persons read one news paper not necessarily in the same order.
Only P and Q read Bengali Newspaper. P is third to right of Q. M is from Tamil Nadu reads Marathi Newspaper and is sitting immediate right of Q. R is from Tripura and reads Punjabi Newspaper. T reads the same Newspaper as S reads who is third to left of R and fourth to right of N. O is sitting exact opposite of P who belongs to UP. Persons who belong to Manipur and Himachal Pradesh read Marathi Newspaper. S is from West Bengal while N is from Himachal Pradesh reads Marathi Newspaper. T is from Punjab.

6.  Who does not read Marathi Newspaper?
   (1) O                                                         
   (2) N
   (3) T                                     
   (4) M
   (5) None of these

7.  From which state Q belongs?
  (1) UP                                      
  (2) Himachal Pradesh
  (3) Manipur               
  (4) Assam
  (5) Cant’ be determine


8. Which of the following is not correct combination?
(1) T-Punjab-Punjabi         
 (2) P-UP-Bengali
(3) O-Manipur-Marathi              
(4) Q-Tamil Nadu-Bengali
(5) All are correct combinations



9.  Which two persons are sitting adjacently who read Punjabi Newspapers?
 (1)  RS                                   
 (2) RN
 (3) RT                                      
 (4) TS
 (5) None of these        

10. Which of the following group of persons read Punjabi newspaper?
1) MRT
2) PMR
3) RTS
4) PSM
5) RTP


ANSWER

1.4, 2.1, 3.3, 4.2, 5.1, 6.3, 7.5, 8.4, 9.3, 10.3,

BANKING QUIZ-16 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-16  FOR SBI CLERK & PO

1. Dalal Street is?

A. In Kolkata – famous for jute market
B. In Bangalore – famous for race course
C. In Delhi – famous for Kabari (Waste Material) market
D. In Mumbai – famous for stock exchange market


2. Which of the following is an apex regulatory body of the industrial finance?

A. Industrial Development Bank of India
B. Industrial Finance Corporation of India
C. Industrial Credit and Investment Corporation of India
D. Industrial Reconstruction Bank of India

3. The abbreviation of BIFR, in the context of the Indian Industry is_____________.

A. Industrial Investment Corporation of India
B. Bureau of Industrial and Financial Reconstruction
C. Board for Investment and Financial Reconstruction
D. Bureau for Investment and Financial Reconstruction


4. 1st share market of India was established at____________.

A. Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Bangalore

5. What does EQO stand for?

A. Economic-on-Quality
B. Even-on-Quality
C. Economic Order Quantity
D. Evaluation-on-Quantity


6. Who is authorized for issuing coins in India?

A. Ministry of Finance
B. RBI
C.SBI
D. None of these

7. What is an expanded form of IASB?

A. Internal Accounting Standards Bureau
B. Indian Accounting Standards Board
C. Indian Accounts Standards Board
D. International Accounting Standards Board

8.  “Hot money” is the concept of _________.

(A) Money earned through illegal transactions 
(B) The Capital is frequently transferred between financial organization in an attempt to maximize the interest or capital gain
(C) Money used to hoard scarce commodities
(D) Money earned through speculative transactions


9.  “Paper Gold” is a term which is used as_______________.

A) Paper currency fully backed by gold reserve
 B) Paper currency partially backed by gold reserve
 C) Special drawing rights of the IMF
 D) International paper currency fully convertible into gold


10. Which of the following organizations decide the value and volume of bank notes to be printed and on what basis?

A)  Finance Ministry
 B) RBI
 C) Planning Commission
 D) SEBI


ANSWER
1.D, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.D, 8.B, 9.C, 10.B

Popular Posts