Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Showing posts with label Geography Gk. Show all posts
Showing posts with label Geography Gk. Show all posts

Monday, May 30, 2016

GK QUIZ-3 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

GK QUIZ-3 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

Q1 What is the name of the state tree of Punjab.
A) Palm
B) Banyan
C) Shisam                                                                                                              
D) Oak

Q 2 Nanga Parbat peak is located in ………
A) Jammu and Kashmir
B) Haryana
C) Punjab
D) Nagaland

Q 3.…………….. is the largest producer of rubber in India.
A) Chennai
B) Aurangabad
C) Himachal
D) Kerala

Q 4 The ………………… is the largest Mangrove forest not only in India but in the world.
A) Pichavaram
B) Pitara
C) Sundarbans
D) Bhitarkanika

Q 5 .……………also known as Jawaharlal Nehru Port, is the largest container port in India.
A) Nal Seva
B) Nhava Sheva
C) Kava
D) JTPT

Q 6.………………………. was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and in turn received grain.
A) Jajmani system
B) Yajmani system
C) Gajmani system
D) Sajmani system

Q 7. Which of the following is the capital of  Iran.
A) Teharan
B) Bagdad
C) Berlin
D) Kabul

Q 8.The ………….. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.
A) Anamalai
B) Siliguri
C) Jhansi
D) None of Above

Q 9.Nathpa Jhakri hydel power project is located on ………………. River.
 (A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Satluj
(D) Yamuna

Q 10.……………. is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
A) Muthupet
B) Cherai beach lagoon
C) Sriharikota
D) Pulicat Lake

ANSWERS
1. A, 2. A,  3. D,  4.C, 5. B,  6. A,  7. A, 8. B, 9. C, 10. D,


Share:

GK QUIZ-2 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

 GK QUIZ-2 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

1. In the southern part,India is bounded by the Indian Ocean, Arabian Sea on the southwest and the ……………..on the southeast.
A) Brahmaputra
B) Ghat
C) Bay of Bengal
D) None of Above                                                                                                                                                                                                                                                                                       2.  What is the name of the highest peak of Himalayan belt in India ?
A) K-2
B) Nanda devi                                                                                                                  
C) Kanchenjunga 
D) Anaimudi                                                                                                                                                                                                              
3. Islands like Lakshadweep and the Andaman & Nicobar  are classified as ………….. in India.
A) LAC
B) UT (union territories)
C) States
D) Deserts                                                                                                                                      

4. The ………………. is the border between India and the People’s Republic of China.
A) LOC
B) LAC
C) LOG
D) None of Above

5. The first British colony was set up in ……… at Surat.
A) 1616
B) 1617
C) 1618
D) 1619

6.The Rann of Kutch is a marshy region located in Gujarat and bordering Sindh province of …………..
A) Pakistan
B) Bangladesh
C) Nepal
D) Afghanistan

7.The Himalayan range is considered as the world’s highest mountain range, and…………….. is the highest peak of this mountain belt                                                                                      
A) Hindu-Kush
B) Mt. Everest
C) Tirich Mir
D) Kunlun

8.Many cities in India have undergone  the process of name changes such as Baroda being renamed to ………….
A) Badodara
B) Varanasi
C) Vadodara
D) Baranasi

9. ‘Hangul’ is the state animal of which of the following state of india
A) Himachal Pradesh
B) Jammu & kashmir
C) M.P
D) Goa                                                         

10.The Brahmaputra is also called ……………………
A) Burlung-Buthur
B) Tsangpo-Brahmaputra
C) Yarlung Tsangpo
D) All of Above
Answers
1. C 2. A 3. B 4. B 5. D 6. A 7. B 8. C 9.  10. D



Share:

Sunday, May 29, 2016

GK QUIZ-1 BASED ON GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

GK QUIZ-1 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

Q1 What is the name of the state tree of Punjab.
A) Palm
B) Banyan
C) Shisam                                                                                                              
D) Oak

Q 2 Nanga Parbat peak is located in ………
A) Jammu and Kashmir
B) Haryana
C) Punjab
D) Nagaland

Q 3.…………….. is the largest producer of rubber in India.
A) Chennai
B) Aurangabad
C) Himachal
D) Kerala

Q 4 The ………………… is the largest Mangrove forest not only in India but in the world.
A) Pichavaram
B) Pitara
C) Sundarbans
D) Bhitarkanika

Q 5 .……………also known as Jawaharlal Nehru Port, is the largest container port in India.
A) Nal Seva
B) Nhava Sheva
C) Kava
D) JTPT

Q 6.………………………. was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and in turn received grain.
A) Jajmani system
B) Yajmani system
C) Gajmani system
D) Sajmani system

Q 7. Which of the following is the capital of  Iran.
A) Teharan
B) Bagdad
C) Berlin
D) Kabul

Q 8.The ………….. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.
A) Anamalai
B) Siliguri
C) Jhansi
D) None of Above

Q 9.Nathpa Jhakri hydel power project is located on ………………. River.
 (A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Satluj
(D) Yamuna

Q 10.……………. is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
A) Muthupet
B) Cherai beach lagoon
C) Sriharikota
D) Pulicat Lake

ANSWERS
1. A, 2. A,  3. D,  4.C, 5. B,  6. A,  7. A, 8. B, 9. C, 10. D,


Share:

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS